Maaike Hermans

Piano & Songwriting & Zang
Maaike Hermans

Gegevens

Bedrijfsnaam: The House of Vocals (and keys)
E-mailadres: info@maaikehermans.nl
 
 

Lesinformatie

Lesdag(en): maandag, donderdag & vrijdag
Lesduur: 30 minuten per week
Proefles: 1 gratis proefles
 

Interview

Klik op de vraag, voor het antwoord.

Hoi, ik ben Maaike Hermans en ben vocal coach en pianodocente. Na mijn conservatoriumstudie saxofoon, ben ik piano gaan studeren, heb mijn propedeuse gehaald, maar daarna ben ik me op zang gaan focussen. Ik heb, als uitbreiding op mijn kennis, nog een studie afgerond aan het Complete Vocal Institute in Kopenhagen en heb me tijdens deze studie naast pop, rock, jazz en metal ook nog verdiept in klassiek zang.

Ik ben geboren en getogen in Bladel. En had mijn eerste muziekles daar ookā€¦ met een hart vol verlangen en een glimlach van oor tot oor, het pleintje over naar mijn eerste muziekjuf, mijn
blokfluitje in mijn rechterhand, een groen geruite hoes eromheen. Als mijn leerlingen zich over 40 jaar hun eerste les bij mij nog zo goed kunnen herinneren met dat gevoel, dan heb ik mijn werk goed gedaan. Dat is mijn bio, waar mijn leven over gaat.

Ik vind het belangrijk dat de leerling vooral leert wat hij/zij wil leren. Leerlingen mogen zelf kiezen welk stuk ze willen leren zingen/spelen en als ze het even niet weten, dan doe ik suggesties om samen tot een keuze te komen. Zo blijft de leerling gemotiveerd en leer ik ook nog eens nieuwe muziek kennen. Win-win. Ik ben een enthousiaste docente die voor veel stijlen openstaat en elke leerling op zijn/haar niveau naar een hoger level wil tillen op een positieve manier.

Qua zang ben ik, dankzij mijn opleiding in Kopenhagen, echt heel erg goed op de hoogte van de nieuwste technieken (iedere 3 jaar update) en zie ik snel waar de leerling de meeste vooruitgang kan boeken. Bij de gevorderde leerlingen ben ik in staat om de diepte in te gaan en de reeds aanwezige kennis en techniek te verfijnen en bewuster te maken. Ik ben opgeleid in de CVT-techniek, de Lichtenbergtechniek (verdieping!) en de Alexandertechniek. Wat ik vaak van mijn leerlingen terug krijg is dat ik dingen heel goed aanvoel, concreet kan uitleggen en geduldig ben.
Qua piano geef ik vooral les in de basis. Hierdoor kan ik leerlingen alle genres meegeven en ook notenleer, akkoorden, klassiek, pop, kinderliedjes enz. Als ze popliedjes meenemen die
misschien nog wat te moeilijk zijn, dan maak ik er een makkelijkere versie van, zodat ze lekker met het liedjes thuis mee kunnen spelen.

Poeh, ik ben op mijn 5e begonnen, dus al heeeel lang.

Zang: het is het instrument wat het dichtste bij je staat. Het is onderdeel van jou. Lekker je ei kwijt kunnen met zingen doen we allemaal toch wel geregeld. Niks fijner dan te weten dat je dat dan ook nog goed doet. En dan piano erbij om jezelf te begeleiden. Mooie loopjes tussendoor, akkoorden, zelf schrijven. Need I say more?

Saxofoon, dwarsfluit, beetje gitaar, blokfluit en klarinet (maar dat moet ik dan wel weer eens oefenen)

De verscheidenheid aan leerlingen die je iedere dag ziet. Kleine kinderen, verlegen kinderen, enthousiaste pubers, wijze jongeren, volwassenen die het spannend vinden of juist heel erg leuk. Het feit dat je 1 op 1 lesgeeft, geeft je als docent de kans om je leerlingen echt wat beter te leren kennen. Daarbij ook nog weten dat wat je hen leert goed voor ze is, op zoveel vlakken. Vooral als je leerlingen kunt begeleiden naar audities om er hun werk van te kunnen maken, doet mij als docent erg goed. Zeker geen must, maar wel een kroon op mijn werk. Dan heb je toch een prachtig vak?

Das een lange lijst, omdat ik zoveel genres leuk vind. Ik luister zelf veel naar singer songwriter muziek en daar springt voor mij Damien Rice erg bovenuit, maar ook Foo Fighters, Pink, enz vind ik fantastisch. Muziek, en vooral de teksten moet wel ergens over gaan voor mij.

Ik heb heel veel opgetreden in mijn jonge jaren. Paradiso, Tivoli, 013, Effenaar, de tent van Pinkpop. Is wel een kick, een paar duizend mensen in al die magische zalen. Ook een tourtje in Oost Europa en een paar keer in New York en Nashville. Met orkesten ben ik als saxofonist weer in heel andere zalen terecht gekomen. En voor de oudere garde: met Candy Dulfer gespeeld tijdens de zomerfeesten. Was leuk! De laatste paar jaar zit mijn passie echt in het doorgeven van
mijn kennis en ervaring aan de volgende generatie(s).

Het concert wat me het meeste geraakt heeft was Damien Rice op Best Kept Secret. Die man begon te zingen en na 30 tellen stond ik al te janken. Dat heeft geduurd totdat hij klaar was. Verder heb ik zoveel goeds gezien dat ik niet kan kiezen, al raad ik iedereen aan eens naar een jazz concert te gaan. Tilburg Paradox is vlakbij!

Enthousiast, geduldig, liefdevol

al meer dan 20 jaar